Βασικές πληροφορίες για την Κύπρο

ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος είναι ένα νησί στην ανατολική γωνιά της Μεσογείου, κοντά στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Είναι μια χώρα με εξαιρετική φυσική ομορφιά και έχει μια αξιοσημείωτη ποικιλία πανίδας και χλωρίδας. Η μορφολογία της ακτογραμμής εναλλάσσεται μεταξύ βραχωδών ακτών, ακρωτήρια και αμμώδεις παραλίες, ενώ παράλληλα κατέχει εκτεταμένες πεδιάδες, λόφους και δασώδη βουνά, με διάσπαρτα γραφικά χωριά που καλύπτουν όλη την περιοχή του νησιού. Οι απολαύσεις της Κύπρου προέρχονται από τη φαινομενική απλότητα του, τη φυσική γοητεία του νησιού και τη φυσική ζεστασιά των ανθρώπων. Φυσικά, οι ομορφιές του διάσημου νησιού της Αγάπης δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια σελίδα!

Γεωγραφία


Η Κύπρος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Βρίσκεται ανατολικά της Ρόδου, 215 μίλια, και της Κρήτης, νότια των ακτών της Τουρκίας 37 μίλια, δυτικά των Συριακών ακτών 56 μίλια, και βόρεια των ακτών της Αιγύπτου 190 μίλια. Έχει έκταση 9.251 τετραγωνικά χιλιόμετρα, εκ των οποίων 1.733 είναι δασικά.
Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η Λευκωσία και βρίσκεται περίπου στο κέντρο του νησιού όπου είναι και η έδρα της κυβέρνησης καθώς και το κυρίως επιχειρηματικό κέντρο. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη είναι η Λεμεσός στο νότο όπου βρίσκεται και το κυριότερο εμπορικό λιμάνι της Κύπρου ενώ παράλληλα είναι ένα σημαντικό τουριστικό θέρετρο. Η Λάρνακα στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, έχει το δεύτερο εμπορικό λιμάνι του νησιού ενώ αποτελεί και αυτή τουριστικό θέρετρο. Στα νότια της Λάρνακας βρίσκεται και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του νησιού, το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας. Τέλος, η Πάφος που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη πόλη και τουριστικό θέρετρο, όπου βρίσκεται και το δεύτερο σε μέγεθος Αεροδρόμιο του νησιού ενώ εκεί βρίσκεται και ένα όμορφο ψαρολίμανο.

Κλίμα


Η Κύπρος έχει μεσογειακό κλίμα με κύρια χαρακτηριστικά το ζεστό και ξηρό καλοκαίρι από τα μέσα Μαΐου ως τα μέσα του Σεπτέμβρη, τον ήπιο χειμώνα από τα μέσα Νοεμβρίου ως τα μέσα Μαρτίου και τις δυο χρονικά σύντομης διάρκειας ενδιάμεσες μεταβατικές εποχές του φθινοπώρου και της άνοιξης. Οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι είναι υψηλές και η μέση ημερήσια θερμοκρασία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κυμαίνεται μεταξύ 29 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική πεδιάδα έως 22 βαθμούς Κελσίου στο Τρόοδος, ενώ η μέση μέγιστη θερμοκρασία για αυτούς τους μήνες κυμαίνεται μεταξύ 36 και 27 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα. Οι χειμώνες είναι ήπιοι, με μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο τους 10 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική πεδιάδα και 3 βαθμούς Κελσίου στις υψηλότερες κορφές του Τροόδους και με μέση ελάχιστη θερμοκρασία 5 και 0 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.
 
Γεωμορφολογία και Καλλιέργειες

Οι ακτές της Κύπρου στα βόρεια είναι βραχώδεις και δαντελωτές, ενώ στα νότια βρίσκονται μεγάλες, αμμώδεις παραλίες με πολλούς όρμους. Η βόρεια παράκτια πεδιάδα, η οποία καλύπτεται με ελιές και χαρουπιές, βρίσκεται στο φόντο μιας απότομης, στενής οροσειράς ασβεστόλιθου, τον Πενταδάκτυλο που φτάνει στο ύψος των 1.024 μέτρων.

Στα νοτιοδυτικά, βρίσκεται το επιβλητικό βουνό του Τροόδους, που καλύπτεται με πεύκα, βελανιδιές, κυπαρίσσια και κέδρους, με την κορυφή που ονομάζεται Όλυμπος, 1.952 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μεταξύ των δύο οροσειρών βρίσκεται η εύφορη πεδιάδα της Μεσαορίας στα ανατολικά και τα ακόμα πιο εύφορα εδάφη της αρδευόμενες λεκάνη της Μόρφου στα δυτικά.

Οι κύριες καλλιέργειες στα πεδινά είναι τα δημητριακά (σιτάρι και κριθάρι), λαχανικά, πατάτες και εσπεριδοειδή. Η ελιά φυτρώνει σχεδόν παντού, αλλά ευδοκιμεί ιδιαίτερα στις βουνοπλαγιές που καταλήγουν στη θάλασσα. Οι αμπελώνες καταλαμβάνουν μια μεγάλη περιοχή στις νότιες και δυτικές πλαγιές των βουνών του Τροόδους. Στις εύφορες κοιλάδες του βουνού καλλιεργούνται φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα.
 
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1. ΔΡΟΜΟΙ

Οι επαρχίες της Κύπρου συνδέονται με ένα αποτελεσματικό δίκτυο δρόμων. Πολλοί από τους παλιούς δρόμους με μονή λωρίδα έχουν αντικατασταθεί με νέους αυτοκινητοδρόμους που συμμορφώνονται με τα Διεθνή Πρότυπα Αυτοκινητόδρομων. Τα οδικά σήματα σημειώνονται τόσο στην Ελληνική όσο και στην Αγγλική γλώσσα και χρησιμοποιούν διεθνώς αναγνωρισμένα σύμβολα κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

2. ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Όλες οι κύριες πόλεις και τα χωριά της Κύπρου εξυπηρετούνται πλήρως από μεγάλο αριθμό πρατηρίων καυσίμων τα οποία είναι προσφέρουν εξυπηρέτηση 24 ώρες μέσω αυτόματων μηχανών self service. Έτσι, πρακτικά μπορείτε να γεμίσετε το αυτοκίνητό σας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
 
3. ΝΟΜΙΣΜΑ

Το νόμισμα της Κύπρου είναι το ευρώ (€), το οποίο διαιρείται σε 100 λεπτά. Τα χαρτονομίσματα είναι των € 5, € 10, € 20, € 50, € 100, € 200, € 500.

4. ΩΡΑ

Η ώρα της Κύπρου είναι + 2 από την ώρα Γκρίνουιτς (GMT +2). Κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μάρτη στη 01:00 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς (03:00 π.μ. τοπική ώρα) τίθεται σε ισχύ η θερινή ώρα και οι δείκτες των ρολογιών μετακινούνται μια ώρα μπροστά.

Κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη στη 01:00 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς (03:00 π.μ. τοπική ώρα) τίθεται σε ισχύ η χειμερινή ώρα και οι δείκτες των ρολογιών μετακινούνται στην προηγούμενη τους θέση (μια ώρα πίσω).

5. ΌΡΙΟ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ

Επίσημα η ηλικία που επιτρέπεται να πίνει κάποιος στην Κύπρο είναι 17 ετών. Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνουν. Το επίσημο όριο στην αναπνοή είναι 22 μικρογραμμάρια ανά 100 ml αναπνοής. Το επίσημο όριο στο αίμα είναι 50 χιλιοστόγραμμα αλκοόλ ανά 100 ml αίματος.

6. ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Το ρεύμα στην Κύπρο είναι 240 βολτ, a.c. 50Hz μονοφασικοί για το φωτισμό και τις εγχώριες ανάγκες. Οι πρίζες είναι με 3 pin, U.K. standard.

7. ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

Η Κύπρος χρησιμοποιεί το μετρικό σύστημα μέτρησης βάρους και μεγεθών. Οι θερμοκρασίες μετρούνται σε βαθμούς Κελσίου, η βενζίνη πουλιέται σε λίτρα, τα είδη τροφίμων σε γραμμάρια και κιλά, τα υφάσματα μετρούνται σε μέτρα και οι ταχύτητες στο δρόμο καθώς και οι αποστάσεις αναφέρονται σε χιλιόμετρα.

8. ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Σε όποιο σημείο του νησιού κι αν είστε καλείτε το 112 σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
couple-newsletter2
Για να μαθαίνεις πριν απ'όλους τις τελευταίες προσφορές, τις εκπτώσεις και τα νέα μας προγράμματα.
Ευχαριστούμε, μένει 1 ακόμα βήμα πριν αρχίσεις να λαμβάνεις τα newsletters μας! Κάνε κλικ στο link επιβεβαίωσης που σου στείλαμε στο e-mail σου.