header-1280x305

Οι 10 καλύτερες συμβουλές για την οδήγηση ενός VAN

Η οδήγηση φορτηγού για πρώτη φορά μπορεί να είναι αρκετά ανησυχητική - αλλά εμπιστευτείτε μας, στην πραγματικότητα είναι πολύ ευκολότερη από ό, τι νομίζετε.

Τα περισσότερα μοντέρνα van είναι ακριβώς όπως τα κανονικά συμβατικά αυτοκίνητα, με χαρακτηριστικά όπως φρένα ABS, συστήματα ελέγχου ευστάθειας, αερόσακους τιμονιού και ηχοσυστήματα. Παρόλα αυτά, σίγουρα αξίζει να είμαστε προετοιμασμένοι.

Γι’ αυτόν τον λόγο, έχουμε συγκεντρώσει τις 10 καλύτερες συμβουλές για την οδήγηση ενός van - έτσι μπορείτε επιτέλους να ξεκαθαρίσετε την αποθήκη, οδηγώντας το με πλήρη αυτοπεποίθηση!

1. Σχεδιάστε πως θα πάτε από το σημείο A στο B!

Ο σχεδιασμός και η προετοιμασία είναι το κλειδί πριν οδηγήσετε van για πρώτη φορά. Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε τη διαδρομή σας - και μια εναλλακτική διαδρομή - χαρτογραφημένη στο GPS. Η οδήγηση σε άγνωστους δρόμους μπορεί να εκτοξεύσει τα επίπεδα άγχους σας και αυτό με τη σειρά του να επηρεάσει την ασφάλειά σας - οπότε βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς πηγαίνετε από το σημείο Α στο Β!

2. Εξοικειωθείτε με τις ταχύτητες

Καλό είναι επίσης  να ξοδέψετε λίγο χρόνο για να συνηθίσετε τα χειριστήρια και το κιβώτιο ταχυτήτων σας πριν ξεκινήσετε, καθώς τα περισσότερα van έχουν έξι ταχύτητες σε αντίθεση με το τυπικό σύστημα πέντε ταχυτήτων στα περισσότερα συμβατικά αυτοκίνητα. Η επιπλέον ταχύτητα δεν είναι τίποτα ανησυχητικό - αλλά είναι καλό να χρησιμοποιείται για εξοικονόμηση καυσίμου εάν οδηγείτε στους αυτοκινητόδρομους.

3. Προσοχή με την ταχύτητα!

Κατά την οδήγηση, ελέγχετε πάντα τον δρόμο μπροστά για κινδύνους και εμπόδια και προσαρμόστε την οδήγησή σας ανάλογα. Θυμηθείτε ότι δεν είναι αγώνας - οπότε φροντίστε να έχετε λιγότερη ταχύτητα και να αφήσετε περισσότερο χώρο για φρενάρισμα απ' ότι θα κάνατε σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο.

4. Προσοχή στην οροφή!

Τα μεγαλύτερα van μπορεί να είναι πολύ αρκετά ψηλά για τις πολύ χαμηλές γέφυρες και για άλλα προεξέχοντα εμπόδια.

Προσέξτε λοιπόν όταν μπαίνετε σε εξωτερικούς ή υπόγειους χώρους στάθμευσης πολυώροφων κτιρίων! Δεν θέλετε να χτυπήσετε την οροφή.

5. Προσοχή στις στροφές!

Το πλάτος μπορεί επίσης να είναι ένα ζήτημα για τις μεγαλύτερες κατηγορίες van.

Ακούγεται προφανές, αλλά όσο μεγαλύτερο είναι το φορτηγό, τόσο περισσότερο χώρο πρέπει να αφήσετε καθώς στρίβετε σε μια γωνία ή κάνετε μια στροφή γύρω από ένα εμπόδιο. Θυμηθείτε, υπάρχει περισσότερος όγκος πίσω σας απ’ ό,τι έχετε συνηθίσει! Και πάλι, έχει να κάνει με την παρατήρηση του χώρου μπροστά. Σε περίπτωση αμφιβολίας, επιβραδύνετε ή σταματήστε εντελώς για να αξιολογήσετε τυχόν εμπόδια.

6. Σκεφτείτε τον καιρό!

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τις καιρικές συνθήκες όταν οδηγείτε van. Ως επί το πλείστον, τα van αποδίδουν όπως και τα συμβατικά αυτοκίνητα σε κακές καιρικές συνθήκες, με τις προηγούμενες επιφυλάξεις σχετικά με τη χαμηλότερη ταχύτητα και αφήνοντας μεγαλύτερα περιθώρια. Ωστόσο, οι πολύ υψηλοί άνεμοι μπορεί να είναι επικίνδυνοι όταν οδηγείτε van - ειδικά αν οδηγείτε ένα άδειο van.

Η καλύτερη συμβουλή για οδήγηση σε θυελλώδεις καιρικές συνθήκες είναι να επιβραδύνετε ελαφρώς, να παρακολουθείτε το δρόμο και να προσπαθείτε να διατηρείτε μια ασφαλή απόσταση από τα λεωφορεία ή τα φορτηγά υψηλής όψης.

7. Φορτωμένο van; Προσοχή στην ταχύτητά σας!

Πρέπει επίσης να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ οδήγησης ενός άδειου και ενός πλήρως φορτωμένου van.

Για αρχή, ο μεγάλος χώρος αποθήκευσης και η ικανότητα μεταφοράς σημαίνει ότι ένα van μπορεί να φιλοξενήσει πολύ βαριά φορτία. Αυτό κάνει μια σημαντική διαφορά σε όλες τις πτυχές της απόδοσης, από την επιτάχυνση έως το φρενάρισμα και το χειρισμό.

Με λίγα λόγια, στρέψτε την προσοχή σας και αφήστε ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια από άλλα συμβατικά οχήματα, προσέξτε την ταχύτητά σας και αφήστε περισσότερο χώρο για φρενάρισμα όταν οδηγείτε πλήρως φορτωμένοι.

8. Φορτώστε το van με ασφάλεια και ομοιομορφία

Ένα υπερφορτωμένο ή κακώς φορτωμένο van μπορεί να είναι επικίνδυνο. Λάβετε λοιπόν υπόψη τη μέγιστη χωρητικότητα φόρτωσης του van.

Τα χαλαρά υλικά μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο - και όσο υψηλότερα αποθηκεύονται τα αντικείμενα, τόσο πιθανότερο είναι να προκαλέσουν προβλήματα σταθερότητας καθώς και να καταστραφούν.

9. Προσοχή στα τυφλά σημεία!

Η οπίσθια ορατότητα είναι μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ van και συμβατικών αυτοκινήτων. Η μικρότερη κατηγορία van της Hertz, μοιάζει πολύ με ένα αυτοκίνητο, εκτός από την οπίσθια όψη, όπου ένα ατσάλινο πλαίσιο αντικαθιστά τα πίσω πλευρικά παράθυρα. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να γνωρίζετε τα τυφλά σημεία και από τις δύο πλευρές που δημιουργούνται όταν αλλάζετε λωρίδες.

Τα μεγαλύτερα van του στόλου Hertz έχουν τα ίδια τυφλά σημεία πίσω, αλλά και πιο περιορισμένη ορατότητα άμεσης ανταμοιβής χάρη στην έλλειψη του κεντρικού καθρέφτη. Αντ 'αυτού, πρέπει να βασιστείτε σε ένα ζευγάρι πολύ μεγάλων πλαϊνών καθρεπτών. Απλώς θυμηθείτε ότι όσο μεγαλύτερο είναι ένα van, τόσο πιο πιθανό είναι τα αυτοκίνητα και άλλα μικρά οχήματα που ακολουθούν από πίσω να είναι εν μέρει ή πλήρως επισκιασμένα.

10. Ένας συνοδηγός είναι πάντα χρήσιμος όταν πρέπει να παρκάρετε!

Μπορεί να υπάρχουν προκλήσεις όσον αφορά τη στάθμευση ενός van. Και πάλι, όσο μεγαλύτερο είναι το van, τόσο περισσότερες προσαρμογές θα πρέπει να κάνετε σε σύγκριση με τη στάθμευση ενός συμβατικού αυτοκινήτου. Στα μικρότερα van, η στάθμευση μοιάζει ακριβώς όπως των συμβατικών αυτοκινήτων. Τα μεγαλύτερα μοντέλα όμως απαιτούν περισσότερη προσοχή.

Το να έχετε μαζί σας έναν συνοδηγό βοηθά σημαντικά, καθώς μπορεί να αποβιβαστεί από το van και να σας καθοδηγήσει με ασφάλεια. Εάν ταξιδεύετε μόνοι σας, απλώς κάντε το βήμα-βήμα. Μια καλή μέθοδος, όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες κυκλοφορίας, είναι να σταματήσετε εντελώς το van, να βγείτε και να αξιολογήσετε πλήρως το χώρο.

Στη συνέχεια, θα μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα τον διαθέσιμο χώρο και αυτόν που μπορείτε να δείτε στους πλαϊνούς καθρέφτες. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μπορείτε πάντα να σταματήσετε, να βγείτε από το όχημα και να επανεκτιμήσετε την κατάσταση, ανάλογα πάλι τις συνθήκες κυκλοφορίας. Επίσης, εάν υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία, μην αφήνετε άλλα οχήματα να σας πιέσουν να κάνετε πιο γρήγορα. Πάρτε το χρόνο σας και μη ντρέπεστε να επαναλάβετε από την αρχή τη διαδικασία εάν δεν είστε σίγουροι ότι το κάνετε σωστά. Καλύτερα να ταλαιπωρηθείτε από μερικούς ανυπόμονους οδηγούς παρά να χτυπήσετε το van!

couple-newsletter2
Για να μαθαίνεις πριν απ'όλους τις τελευταίες προσφορές, τις εκπτώσεις και τα νέα μας προγράμματα.
Ευχαριστούμε, μένει 1 ακόμα βήμα πριν αρχίσεις να λαμβάνεις τα newsletters μας! Κάνε κλικ στο link επιβεβαίωσης που σου στείλαμε στο e-mail σου.