Ελληνικά
GR
Eco-driving
Top


Συμβουλές οικολογικής οδήγησης

Γνωρίζετε ότι εάν εφαρμόζετε αυτές τις απλές συμβουλές οικολογικής οδήγησης θα μπορούσατε να έχετε μια συνολική εξοικονόμηση καυσίμου 15% ή και περισσότερο;

1. Αλλάξτε γρήγορα ταχύτητα ( σχέση μετάδοσης)
Αλλάξτε σε μεγαλύτερη σχέση περίπου στις 2.000 - 2.500 στροφές (rpm), σε πετρελαιοκινητήρες στις 1.500 -2.000 στροφές (rpm).
 
2. Προβλέψτε τις συνθήκες του δρόμου και οδηγείτε πιο ομαλά. 
Αντί να φρενάρετε την τελευταία στιγμή , επιβραδύνετε ομαλά με το να χαλαρώνετε το πεντάλ της βενζίνης όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αυτό επιτρέπει στο αυτοκίνητο να επιβραδυνθεί με τον κινητήρα. Με το αυτοκίνητο να έχει ταχύτητα (σχέση μετάδοσης) και χαλαρό το πεντάλ της βενζίνης, ένα σύγχρονο αυτοκίνητο δεν χρησιμοποιεί καθόλου καύσιμο σε αυτή την περίπτωση. Αυτός ο τρόπος φρεναρίσματος είναι επίσης ομαλότερος για το αυτοκίνητο άλλα και για τους επιβάτες.

3. Διατηρήστε όσο το δυνατόν μια σταθερή ταχύτητα σε μία υψηλή σχέση μετάδοσης.
Η οδήγηση με σταθερή ταχύτητα απαιτεί μικρή προσπάθεια για τον κινητήρα. Αποφεύγετε άσκοπες επιταχύνσεις και απότομα φρεναρίσματα. Βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης των καυσίμων σας.

4. Οδηγείτε λίγο πιο αργά από την κανονική ταχύτητα σας οδήγησης.

Μείνετε στα όρια ταχύτητας και κάνετε τα καύσιμα να διαρκέσουν περισσότερο. Για τα περισσότερα αυτοκίνητα η πιο αποδοτική ταχύτητα είναι γύρω στα 70 χιλιόμετρα ανά/ώρα. Όσο πιο γρήγορα πας πάνω από αυτό το όριο, τόσο περισσότερα καύσιμα θα καταναλώνεις. Οδήγηση με 70 χιλιόμετρα ανά/ώρα αντί με 120 χιλιόμετρα ανά/ώρα μειώνει την κατανάλωση καυσίμων σας κατά 10% σε κάθε περίπτωση.
5. Σβήστε και μην αφήνετε ξεκινημένη την μηχανή του οχήματος σας, αν είστε σε στάση για περισσότερο από ένα λεπτό. 
Όταν κολλήσετε στην κίνηση ή περιμένετε κάποιον, σβήστε τη μηχανή σας. Ξεκινήστε τη μηχανή μόλις είστε έτοιμοι. Η εναλλαγή αυτή σε κατάλληλες περιπτώσεις μπορεί σύντομα να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση καυσίμων.
6. Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών συχνά.
Τουλάχιστον μια φορά το μήνα και πριν οδηγήσετε με μεγάλες ταχύτητες. Διατηρήστε την κατάλληλη πίεση στα ελαστικά σας διότι η μικρή πίεση μειώνει την οδική ασφάλεια και σπαταλά καύσιμο. Για την σωστή πίεση ελαστικών (ανάλογα με το φορτίο, την υψηλότερη πίεση και την ταχύτητα) συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του οχήματος σας.

7. Σβήστε το κλιματιστικό του οχήματος σας έκτος αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο.
Η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από επιπλέον ποσότητα καυσίμου που καίγεται στον κινητήρα. Ο ηλεκτρικός εξοπλισμός δεν λειτουργεί «δωρεάν» πάντα κοστίζει σε ενέργεια και χρήματα.

8. Κλείστε τα παράθυρα του οχήματος σας αν ταξιδεύετε με ταχύτητα 70 χιλιόμετρα ανα/ώρα ή μεγαλύτερη.
Η αεροδυναμική αντίσταση του αυτοκινήτου σας από ένα ανοιχτό παράθυρο σε ταχύτητες των 70 χιλιομέτρων ανά ώρα ή περισσότερο μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση καυσίμων. Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά και σε υψηλές ταχύτητες.

9. Αφαιρέστε κουτιά οροφής και σχάρες οροφής εάν δεν χρησιμοποιούνται.
Οι σχεδιαστές αυτοκινήτων εργάζονται σκληρά για να φτιάξουν τα προϊόντα τους οσο το δυνατόν πιο αεροδυναμικά. Προσθέτοντας ένα κουτί οροφής ή ράφι μπορεί να χαλάσει αυτή την αεροδυναμικότητα στο αυτοκίνητό σας και ως εκ τούτου να προκαλέσει την αύξηση του φόρτου εργασίας του κινητήρα σας αλλά και τη κατανάλωση καυσίμων. Μια Ισπανική έρευνα-μελέτη διαπίστωσε ότι χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτί οροφής, ενώ ταξιδεύετε στον αυτοκινητόδρομο με μεγάλες ταχύτητες θα μπορούσε να αυξήσει την κατανάλωση καυσίμου σας, κατά 39%. Έτσι, όταν δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε, αφαιρέστε τα.

10. Αποφύγετε τα περιττά φορτία και την αυξημένη αεροδυναμική αντίσταση.
Μεταφέροντας περιττά φορτία σε ένα όχημα αυξάνουμε πολύ την κατανάλωση καυσίμων. Μεγάλα αντικείμενα, βαριά εργαλεία κ.λ.π πρέπει να αφαιρούνται όταν δεν είναι απαραίτητα.